Национална велосипедна конференция събра вчера, 3 ноември 2022 г.,  в

...
Национална велосипедна конференция събра вчера, 3 ноември 2022 г.,  в
Коментари Харесай

Национален велосипеден план от 4660 км. мрежа

Национална велосипедна конференция събра през вчерашния ден, 3 ноември 2022 година,  в НДК в столицата общини, деятели и бизнеси разрастващи колоезденето в цяла България. Над 100 посетители на конференцията бяха приветствани от заместинк министъра на туризма – Ирена Георгиева.
Готовия работен план на Национален велосипеден проект и идея за мрежа от велосипедни направления в България бяха показани за пръв път от екип на БААТ – Кирил Калоянов, Радостина Петрова и Петя Донева.

Приятна изненада за гостите на конференцията бяха представянията на лектори от цялата страна с амбициозни планове и вдъхновяващи достижения за развиване на велосипеден туризъм и велосипеден превоз в български градове.

Общините Горна Малина и Челопеч оповестиха своя концепция за обединяване на 11 общини от средногорието за велосипеден маршрут, който да ги свързва и минава настрана от натоварения подбалкански път. С показване на свои начинания за крайградски направления за отдих, както и нова велосипедна алея, която се чака да обезпечи работни пътувания сред Ботевград и с. Труд се включи община Ботевград.

От представител на БДЖ “Пътнически првози ” ЕАД гостите на конференцията схванаха за желанията на компанията доста да усъвършенства услугите си за транспорт на колела, като обезпечи повече места във вагоните, досегаемост на спирките, както и опция за закупуване на електронен билет. Някои от подобренията се чакат още през 2023 година, когато железниците са задължени от европейски правилник да обезпечат по-добра композиция сред влакове и колела.

Още велосипедни начинания, планове и бизнеси от Пловдив и София показаха напредъка си – INNOAIR, Cyrcl, Софенгахен, гражданска самодейност за велосипеден проект на Пловдив.

С презентации се включиха и Българската федерация по колоездене и колела Драг с повече светлина върху развиването на спорта и производството на колела в България. А бъдещо по-мащабно внедряване на чисти транспортни средства включващи товарни колела в градската логистика, чакаме от DHL.

Разбира се, не бе пропусната и тематиката за финансовата поддръжка за велосипедни планове за инфраструктура и съпъстващи действия – благоприятни условия за финансиране посредством стратегии за транснационално съдействие бяха разяснени от страна на Министерството на районното развиване и благоустройството.

Основно обръщение на националната велосипедна конференция е обединеното мнение на участниците за нуждата от ангажимент за използване на велосипедни политики от страна на страната в поддръжка на напъните на общините.

Отправна точка за това е Националният велосипеден проект на България – част от поредност проекти на още 8 страни от Дунавския район, изпълняващи рекомендациите на признатия от над 50 страни на 18 май 2021 година Пан-европейски проект за поощряване на колоезденето, чиято цел е доста увеличение на велосипедния превоз и туризъм, като метод за превъзмогване на провокации свързани със замърсяването на въздуха, застоялия метод на живот и сигурността на придвижване по пътищата.

Какво е Национален велосипеден проект на България?

Досега България не разполагаше със стратегически документ, който да разказва и залага цели за национална велосипедна политика.

Първият Национален велосипеден проект съдържа стратегически цели за ръководство на напредването с велосипед и велосипедния туризъм на национално равнище. Документът е направен от екип на Българска асоциация за различен туризъм (партньор по проекта) посредством взаимоотношение в Междуведомствена работна група основана от Министерството на туризма (асоцииран сътрудник по проекта).

В работната група вземат участие представители на Министерство на туризма, Министерство на районното развиване и благоустройството, Министерство на превоза, осведомителните технологии и известията, Министерство на околната среда и водите, Държавна организация за сигурност на придвижването по пътищата, Агенция Пътна инфраструктура, Българска асоциация за различен туризъм, Българска федерация колоездене, Сдружение Велоеволюция, Сдружение Вело-Русе, Сдружение Велоклуб Устрем и други

Националният велосипеден проект съдържа разбор на актуалното положение на ръководство на действия свързани с велосипедното придвижване – законодателство и нормативна база, връзки със стратегически документи на Европейски Съюз и в България, оценени са съществуващите практики в страната, данни за велосипедната инфраструтура, включително във връзка с сигурността, изследвани са директни и косвени връзки сред здравето и дейното напредване с велосипед.

На база анализите, документът задава характерните цели за поощряване на колоезденето – синергичен метод и пълноценно обмисляне, велосипедът – пълностоен избор за напредване, колоезденето като отмора, както и специфичен фокус “активни и здрави деца ”.

В Националният велосипеден проект са разказани дейностите нужни за развиване на колоезденето под формата на ограничения и заинтригуваните и виновни страни за осъществяването им. Предстои вземането на решение за установяване на способен орган по осъществяване на проекта.

Какво съставлява Националната мрежа с велосипедни направления?

Към националният велосипеден проект е създадена идея за мрежа от национални велосипедни направления в България. Тя дефинира съществени посоки за развиване на велосипедни направления, които да свързват страната в посока север-юг и запад-изток. За отделяне на направления със забележителна дължина от порядъка на стотици километри е допустимо потреблението на разнообразни пътища.

Това могат да бъдат спокойни локални пътища с доста ниска натовареност с моторизиран трафик, полски пътища и горски пътеки с задоволително плътна настилка и уместно отводняване, независими велосипедни алеи или такива, които са построени паралелно на основен път, пътища построени върху насипи и други

По този метод инфраструктурата, която образува велосипедния маршрут, съставлява композиция от разнообразни пътища с цел да се образува трасе с опция за колоездене в продължение на дни, седмици, а за какво не и повече от месец.

Неделима част от инфрастуркутрата на велосипедните направления е вярното маркиране с насочващи табели, които обезпечават сигурност, комфорт и сигурност за колоездачите. Концепцията за национална мрежа дефинира 10 маршрута с обща дължина от 4658 км и дава връзките с веломаршрутите през границите с националните веломрежи на прилежащите на България страни.

Националният велосипеден проект с идея за велосипедна мрежа са създадени от екип на БААТ по план ‘Policies, plans and promotion for more people cycling in the Danube Region, с асоцииран сътрудник Министерството на туризма на Р. България, финансиран по стратегия INTERREG – Danube Transnational Program. с, финансиран посредством ще бъде показан на 3 ноември в НДК, гр.София. Повече за плана, Националния велосипеден проект и концепцията за мрежа от национални велосипедни направления ще намерите на http://www.bgcyclingplan.eu и http://baatbg.org.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР